Sot uppflyttad till Lkl spår!

Ag träning 030

I söndags var det dags att testa fru Sotskans spårkunskaper på apelltävling. Ifall vi har gjort något rätt hittills – både vad gäller självständigt spårarbete och lydnadsbiten.

Spår nr 10 lottades vi till, så det blev lite väntetid – vilket användes till att köra Pinnlek ett par ggr. När det blev vår tur, så var TL på väg att gå in i spåret från sidan, då hon tyckte att vi kunde gå fram till startpunkten. Men nä, med Sot så startar vi något steg före – och sedan stannar jag vid nr-skylten. Funkar skitbra på henne. Hon drog lätt ut i hela linans längd och var inte osäker någonstans. Rak motvind i förstasträckan, så hon slog något i sidled ett par ggr men rättade fint in sig själv. Fin markering på första pinnen, dock utan lyft. Rejäl cirkel i första vinkeln, där hon kollade ut till höger först, kom tillbaka och drog tydligt vänster sedan. Nu med vinden fr höger då – och direkt markerade hon att det fanns något vilt ute i det mer lågväxta partiet där. Jag såg otvetydigt hennes notis – och att hon själv sedan valde spåret igen. Väldigt glad och stolt matte där, kan tilläggas!! Hennes intressekonflikt innebar att hon föll ner lite i vind, och när vi sedan kom till pinnen – så såg jag hennes markering på avstånd och höll igen lite i linan. Det fick henne att gå dit och markera med nosdutt på pinne – mycket duktig tös!! Tyvärr tyckte domarna att jag helt styrde henne till pinnen och valde att räkna bort den i betyget sedan. Kanske räknas det som styrning, helt ok – men jag hade gjort likadant igen. Noggrannhet lönar sig i längden.

Andra vinkeln var snabbt och enkelt avklarad – vi kom nu in i medvind i spåret. Mycket snygg och spårnoga sista-sträcka med solklar markering på slutpinnen! Betyg 8.

Budföringen har vi väl inte tränat sådär jättemycket – och jag hade inga föreställningar om att vi skulle ta poäng där. Men Sotskan skötte sig finfint – sprang ut rakt mot mottagaren, och glömde iofs att man ska sätta sig hos henne… Och när hon väl satt, så glömde hon bort den lilla detaljen att invänta hennes kommando – springa är ju så kul! Betyg 5 – och nu kollade jag snabbt upp, att det räckte för uppflyttning. Såklart skulle vi köra lydnaden då!

Litet avdrag för snus (0,25p) på gräset på platsliggningen – vilket jag är jättenöjd med. Det här var andra gången som hon låg 3 minuter med mig helt tyst – utan att mitt stärkande beröm ibland.

Hoppet gjorde hon i stort korrekt. Snett sitt i avslutet och en klo som slog i, drog ner poängen drastiskt. Köper det.

Inkallningen likaså fin och korrekt – med avdrag för avslutet.

Dagens överraskning nr 2 var Framförgåendet, som jag inte heller förväntade mig några poäng på. Där gick hon ut fint och sansat (!), och fortsatte sedan rakt fram nästan hela vägen. Vände sig om i halten, men igen… mtp typ en månads träning på momentet, så var det otroligt bra genomfört!

Platsläggandet – kraftigt avdrag för att jag vilade på vänsterbenet vid kommandot. Möjligt att hon hade lagt sig lika fint utan mitt rejäla dk men jag ville stötta upp henne. Eftersom momentet Linförighet gick riktigt kasst, så var jag inte säker på henne alls. Sot betedde sig som om det var riktigt obehagligt att vara på planen – i tävlingsituationen. 😦 Inte bara att hon var osäker, utan både jag och domarna såg hennes signaler på obehag.

Jag tappade glädjen själv av det, blev istället ledsen och ville bara klappa om henne – och vi fick definitivt ingen bra team-känsla. Sååå tråkigt och det påverkade hela kedjan av moment med alla kassa avslut, inte ville sätta sig el satte sig snett. Absolut något som måste jobbas rätt, INNAN någon start i lägreklass. Båda ska tycka att det är roligt att tävla ihop.

Jag kände mig bedrövad länge pga det, och blev minst sagt överraskad över att poängen räckte precis över gränsen till uppflyttning. Men jösses då..liksom… Sot var ju ändå rätt duktig då! Uppflyttade på debuten i apell – inte så illa pinkat minsann!

Målet med att iaf ha startat på apellspår under 2017, är med råge uppnått då.

Kommande helg är det Lydnad för Karin Haglund, som också är utbildad hundpsykolog. Gissa vad Sot&jag ska fokusera på?

Annonser
Det här inlägget postades i Dagbok. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s